Nationaal Cloud onderzoek

Vrij recentelijk is er een Nationaal Cloud onderzoek gedaan naar de impact van de Cloud in het Nederlandse bedrijfsleven. Graag delen wij u de uitkomsten om u te informeren hoever Nederland staat met de adoptie van de Cloud. We hebben een kleine greep uit de resultaten voor u verzamelt.

Welke rol speelt de cloud inmiddels in de dagelijkse bezigheden? Is de cloud al verworden tot management-gemeengoed of is het nog steeds een IT-aangelegenheid? Om daar achter te komen,  hebben 207 business managers ons een kijkje in hun bedrijfskeuken geboden. Een greep uit een aantal van de antwoorden:

#1. Wat vinden managers belangrijk bij de aanschaf van nieuwe software?

Veiligheid speelt nog steeds een belangrijke rol bij het aanschaffen van nieuwe software. De respondenten van het Nationale Cloud onderzoek zetten het zelfs op de eerste plaats. De mogelijkheid tot maatwerk belandt opmerkelijk genoeg op de laatste plaats.

Waaraan nieuwe software moet voldoen
1. Het moet veilig zijn 78%
2. Het moet altijd en overal beschikbaar zijn 70%
3. Het moet aan een minimum aantal functionaliteiten voldoen 46%
4. Het moet zorgdragen voor een afname van de IT-kosten 42%
5. Het moet de mogelijkheid tot maatwerk bieden 34%

#2. In hoeverre is de manager bekend met cloudoplossingen?

De tijd dat de cloud voorbehouden was aan de IT-afdeling is voorbij. Slechts 6 procent van de managers heeft zich nog niet verdiept in de cloud. Bijna de helft heeft al ervaring met cloudoplossingen. Dat heeft met name betrekking op e-mail (75%), CRM-systemen (43%) en werkplekautomatisering (41%).

Bekendheid met fenomeen cloud

Heeft al ervaring met de cloud

45%

Is bekend met de voor- en nadelen van de cloud

40%

Weet globaal wat het inhoudt, maar niet hoe het precies zit

38%

Kent het onderscheid tussen public, private en hybride cloud

33%

Is bekend met begrippen IaaS, SaaS en PaaS

31%

Weet welke vorm van de cloud bij zijn organisatie past

20%

Heeft zich er nog helemaal niet in verdiept

6%

#3. Weten managers wat er allemaal in de cloud zit?

Veel diensten waar we, zowel zakelijk als privé, dagelijks mee werken zijn gebaseerd op de cloud. Daar zijn we ons vaak niet eens bewust van. Daarom hebben we managers een aantal clouddiensten voorgelegd met de vraag welke ze kennen en gebruiken. LinkedIn en Dropbox zijn verreweg de bekendste diensten. Vragend in hoeverre ze ook gebruik maken van de diensten blijkt LinkedIn beduidend minder populair te zijn dan Dropbox. Dat is wel appels met peren vergelijken, de diensten dienen immers verschillende doelen. Als we Dropbox vergelijken met zijn concurrenten iCloud en Google Drive/Docs, dan kunnen we constateren dat Dropbox het bij managers zowel in bekendheid als in gebruik significant beter doet dan de concurrentie.

image

Ander opvallend punt is dat Office365 de enige puur zakelijke dienst is uit het rijtje. Qua bekendheid scoort deze best hoog (50%), maar qua gebruik blijft hij steken op 20 procent.

Wat hebben de respondenten in de cloud?

E-mail

75%

CRM-systeem

43%

Werkplekautomatisering

41%

Marketing- en salessystemen

38%

Financiële administratie

37%

Personeelsadministratie

26%

HR-systeem

23%

Logistieke- en productiesystemen

19%

ERP

14%

Overig

17%

#4. Heeft het Nederlandse bedrijfsleven de cloud al omarmd?

De voordelen van de cloud lijken evident, dus zou je verwachten dat het bedrijfsleven de cloud omarmd heeft. Of spelen de verhalen rondom veiligheid de cloud nog steeds parten? Uit het onderzoek blijkt dat een krappe meerderheid van de responderende bedrijven actief is in de cloud. Tien procent overweegt de cloud in te stappen en 18 procent van de respondenten is zich actief aan het oriënteren op cloudoplossingen voor hun bedrijf of afdeling. Elf procent geeft vanwege uiteenlopende redenen aan dat de cloud niet interessant is voor hun bedrijf en 5 procent weet het simpelweg nog niet.

Hoeveel bedrijven zijn actief in de cloud?

Actief

56%

Niet actief, maar overwegen het wel

10%

(Nog) niet actief, maar zijn aan het oriënteren

18%

Niet actief, het is niet interessant voor ons bedrijf

11%

Weet het nog niet

5%

#5. Wat zijn de belangrijkste voordelen van de cloud?

Cloudoplossingen beloven bedrijven verschillende voordelen waaronder: flexibiliteit – medewerkers kunnen altijd en overal werken, verlaging van de (vaste) IT-kosten, en IT kunnen aanpassen naar behoefte. Maar welk voordeel is voor de manager het belangrijkst? En wordt dat ook als het belangrijkste voordeel ervaren wanneer de cloud eenmaal gebruikt wordt? Het antwoord op die laatste vraag luidt ja. Overal en altijd kunnen werken en flexibiliteit zijn de meest genoemde voordelen, zowel voor als na de overstap naar de cloud. Op de derde plaats staat het beheersen en verlagen van de IT-kosten. De cloud lijkt dus te leveren wat het belooft.

Redenen voor bedrijven om overstap naar cloud te overwegen

Overal en altijd kunnen werken

74%

Flexibeler met IT om kunnen gaan (schaalbaar en aanpasbaar)

62%

IT-kosten omlaag brengen

50%

Toekomstbestendige technologie

28%

Betalen naar gebruik

22%

Overig

5%

Eerste conclusie: geen wolkje voor de Cloud

De behoefte onder de respondenten om medewerkers altijd en overal te kunnen laten werken is groot (85%) en zal in de toekomst alleen maar toenemen. Daarnaast wordt er scherp op de IT-kosten gelet (65%) en is ruim de helft overtuigd van het feit dat het bedrijf met de cloud (kosten-)efficiënter kan werken.

– Bron:  Het Nationale Cloud Onderzoek is een initiatief van Management Team in samenwerking met Macaw. Aan het onderzoek hebben 207 business managers deelgenomen. Deze managers zijn werkzaam in bedrijven van uiteenlopende groottes en vertegenwoordigen (zo goed als) alle branches.

– Auteurs: Stefanie Zuidberg en Mariska Habets

Tagged with → Cloudmakelaar.com

Share